4:e industriella revolutionen i fokus på årets Hannovermässa

januari 14, 2015 IT/Teknik , Logistik , Produktion

– Genom att bättre kombinera automation och IT kan industriell produktion öka produktiviteten och åter göra industrin i Europa mer konkurrenskraftig. Det sa Onuora Ogbukagu, presstalesperson för Hannovermässan, när han besökte Stockholm i veckan.

Tyskland är fortfarande ett av världens stora industriländer och ligger i täten i det som ibland kallas den 4:e industriella revolutionen.
– Både förbundskansler Merkel och näringsminister Gabriel har också personligen visat stort intresse för industrifrågor, säger Onuora Ogbukagu på Hannovermässan, Europas ledande industrimässa.

I år hålls mässan den 13-17 april med över 6 000 utställare från mer än 100 länder.
– Genom att lönerna fortsätter stiga i Kina ökar intresset för automation även där.
Årets partnerland Indien är också ett land i stark industriell utveckling.

15-tal svenska utställare
– Ett 15-tal svenska företag finns bland utställarna med storföretag som SKF i spetsen, berättar Linda Steen från Traid Fair Agency, som är Hannovermässans svenska partner.

Årets mässa lägger fokus, förutom på automation och IT, produktionsteknik- och tjänster.

På presskonferensen gav två av de svenska företag som ställer ut på mässan exempel på vad de kan visa upp.
– Ett exempel är Open Core Engineering, där användare enkelt kan koppla ihop smarta telefoner och surfplattor med maskiners styrsystem, berättade Frederik Nilner försäljningsdirektör på Bosch Rexroth och ordförande i den svenska branschorganisationen Hydraulik- och Pneumatikföreningen.
– Alltfler produkter är kopplade till varandra. Idag beräknas de ting som är kopplade till varandra digitalt till 6,6 miljarder. Om 15 år beräknas antalet vara 50 miljarder.
Att få ut mer ur den virtuella världen och koppla ihop den med den fysiska världen i form av människor, maskiner, andra objekt och system, kommer att ge alltmer intelligenta produktionssystem.
Här har även svensk industri en stor möjlighet:
– Sverige är världsledande inom IT, men det borde fortfarande vara fler IT-specialister som söker sig till industrin. Det är där de verkligen behövs och kan göra skillnad, påpekade Frederik Nilner.

– Intresset för 3D-printning växer, berättade Hans Kimblad, säljchef teknik inom Höganäs Digital Metal, ett annat av de svenska företag som ställer ut i Hannover. – Vi har arbetat med 3D-printing sen 2010 med en egenutvecklad bläckstråleteknik för tillverkning och 3D-utskrifter av bl a metallkomponenter.