Uber snart värt mer än Ericsson

maj 12, 2015 E-handel , IT/Teknik , Logistik

Taxibolaget Uber siktar på att ta in ytterligare två miljarder dollar i en ny finansieringsrunda, rapporterar Wall Street Journal. Det skulle värdera bolaget till över 50 miljarder dollar.

Taxibolaget Uber behöver ännu mer pengar. Det San Fransiscobaserade bolaget informerade nyligen investerare att de vill ta in mellan 1,5 och 2 miljarder dollar, uppger källor för Wall Street Journal.

Det gör att Ubers värdering skulle vara uppemot 50 miljarder dollar, motsvarande 410 miljarder kronor. Som en jämförelse är svenska Ericsson värt omkring 300 miljarder kronor.

En finansieringsrunda i maj förra året inleddes med diskussioner om en värdering på 10 miljarder dollar, och slutade med att bolaget var värt 18 miljarder. Efter ännu en runda i december förra året var bolaget värt 41 miljarder dollar. Och nu är det alltså på väg att nå Facebooks värdering när Mark Zuckerbergs livsverk sattes på börsen.

Wall Street Journal rapporterar att Ubers intäkter förra året landade på 400 miljoner dollar och att det fortfarande går med förlust.

Samtidigt har Uber det motigt på den skandinaviska marknaden. Uber misstäks för brott mot taxilagen i Danmark och bolaget har efter anklagelser om våldtäkter och maffiametoder förbjudits i Indien, Thailand, Spanien och Tyskland.

Liknar Airbnb
Uber är idag det andra högst värderade start-up-företaget i världen, enligt Wall Street Journal and Dow Jones Venture Source. I december 2014 var det värderat till 42 miljarder dollar. Med sin digitala kommunikationslösning matchar företaget fordonsförare mot kunder, vare sig det handlar om taxiresor, snabbmatsleveranser eller traditionella varutransporter.
– Distribution och logistik är vårt kärnerbjudande, säger Alex Czarnecki – Ubers amerikanske Nordenchef, till Intelligent Logistik

I Norden finns Uber i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors, Göteborg och Oslo.
Det nu USA-baserade företaget startade i Paris i mycket liten skala.
– Idén föddes ur ett behov av transporter. Grundarna utvecklade en app som man kan ha i sin smartphone.
Ibland behöver kunden en transport, ibland mat, utan att behöva gå långt eller vänta länge.
– Med plattformen kan vi koppla samman restauranger med transportleverantörer och beställaren genom en enkel knapptryckning. Tjänsterna är ”on-demand”, direkt till slutkonsumenten.Vår vision är att det skall gå att få en bil, eller en lunch, vart du vill inom 5 minuter.

Utmanar Taxibranschen

Man kan antingen “hyra” en privatchaufför, en slags limousinservice eller “hyra” en bil och dela på kostnaden med ägaren. Übers digitala affärsmodell utmanar den traditionella taxi- och budbilbranschen precis som airbnb som utmanar hotellbranschen genom att förmedla boende i privata hem.

Exemplen på olika logistik/leverans-tjänster, som utnyttjar Ubers plattform blir allt längre : UberRUSH som finns i New York City, UberEATS som finns i Los Angeles och Barcelona och UberGIVE som finns i Beirut. UberIceCream med leverans av glass, finns i ca 100 städer.
Det är främst inom logistik företaget växer.
– Tjänsten UberEats, “instant food delivery service” är den senaste produkten, där restaurangmat erbjuds direkt hem. Först i Europa är Barcelona som i vår kan erbjuda Uber-användare att boka måltider direkt via Uber-appen för leverans inom några minuter.
– Värdekedjan bakom Eats är längre än för persontransporter och involverar nya aktörer som vi inte samarbetat med tidigare..
– Ett annat exempel är ett välgörenhetsprojekt UberGIVE med klädinsamling i Beirut, där man kan donera kläder eller leksaker, berättar Alex Czarnecki.
– I New York har vi ett system med budleverans på cykel.

Uber på Logistik & Transport.
– På Logistik & Transport i Göteborg 21 maj presenterar sig Uber på ett seminarium om logistikvärldens nya affärsmodeller. Sex andra mindre, innovativa företag i logistikbranschen presenterar sina idéer inför en panel av experter på entreprenörskap och start-ups.
Programansvariga är Per Olof Arnäs, Chalmers och Erik Behm, BRG. Expertpanelen består av Linnéa Lindau, vd för Encubator, Mariah ben Salem Dynehäll, vd för Drivhuset Göteborg och Andrea Jovell, på Gullers Grupp.
 

Av Hilda Hultén/Lena Sonne

Läs mer: 

Svenska Taxiförbundet välkomnar granskning av Uber