Lönsam online-mat utmanar butikshandeln

juni 9, 2017 E-handel , IT/Teknik , Lager , Logistik
Lönsam online-mat utmanar butikshandeln
ocado-delivery-image-large

Matnätbutiken Ocados lager levererar 120 000 orderrader per timme från sitt högautomatiserade lager. Foto: Cambridge Consultants.

Livsmedelshandeln har fortfarande mycket handpåläggning och manuell hantering. Internetbaserade brittiska livsmedelse-handeln Ocado, ligger däremot i framkant.

Ocado, världens största internetbaserade livsmedelshandlare, är Englands lönsammaste matvarukedja. Bolaget har inga fysiska butiker, utan bara ett högautomatiserat centrallager, där kundernas matkassar plockas och packas, för att sedan levereras direkt hem till kunderna. Maten säljs enbart på nätet, och Ocado har har tvingat de stora, traditionella matkedjorna att följa i deras spår.
– Livsmedelshandeln i Sverige har mycket att lära om effektiv logistik, automatisering och robotisering av Ocado, sade Sverker Lindbo, svensk e-handelspionjär och utvecklingsansvarig på Ocado sedan 14 år,vid Logistiktrender Live i Helsingborg den 4 maj.

– 120 000 orderrader per timme plockas och packas främst av polska lagerarbetare. Men i framtiden blir det nog robotar som plockar, säger Sverker Lindbo. Foto: Lena Sonne.

– 120 000 orderrader per timme plockas och packas främst av polska lagerarbetare.
Men i framtiden blir det nog robotar som plockar, säger Sverker Lindbo.
Foto: Lena Sonne.

Trots allmänt ökad e-handel går utvecklingen när det gäller e-handlade livsmedel i Sverige inte så fort, tycker han.
– Flera aktörer tävlar om att sälja färdiga matkorgar för vissa måltider. Men att sälja t ex veckobehovet av alla livsmedel är mindre vanligt och förekommer det så är det knutet till kedjor med fysiska butiker.
– Lönsamheten i Sverige för mat online har heller inte alls kommit upp i Ocados nivå och mat online har fortfarande bara en liten del av matmarknaden eller ca 6-7 procent.

Kapar butiksledet
Det som främst skiljer Ocado från andra aktörer är logistiken; att man kapar hela butiksledet gör också att varorna som kommer till köksbordet är färskare än varorna man köper i butiken.
– Om man tar varorna direkt från lagret och till kunden så kapar man ju en viktig del av kostnaden, både för att transportera ut till butikerna och för att hålla och driva butikerna.
Ocados logistik är skräddarsydd efter näthandeln och går ut på att effektivisera i alla led.
– Att inte ha fysiska butiker är en framgångsfaktor. Många av våra konkurrenter har butiker som tappar ordentligt i värde när näthandeln tar över mer och mer. Ocado satsade storskaligt från början, berättar Sverker Lindbo.
Expansionen i England pågår och Ocado siktar nu in sig på nya marknader bl a Sverige.
Sedan flera år har brittiska konsumenter haft möjlighet att köpa svenska livsmedel som Västerbottenost och Kalles kaviar genom en svensk onlinebutik hos Ocado. Över 170 produkter är listade i den svenska shopen.

Smarta robotsystem
Ocado satsar också hårt på ny teknologi för lager och flöden.
– I framtiden blir det nog robotar som är plockmaskiner, tror Sverker Lindbo.
– De polska arbetare som plockar idag är väldigt snabba, men frågan är om de kan vara kvar efter Brexit.
En robot kan arbeta 24 timmar om dygnet och jobbar lika bra i hög värme och i kyla och kan fylla en korg snabbare än en människa. Kapaciteten är enorm.
– Redan idag har vi utvecklat nya, vertikala lådsystem för packning. Små robotar far runt på en platta med hål i och hämtar varor till rätt korg. Det systemet kan ersätta de traditionella rullbanden.
Men allt behöver dock inte vara helautomatiskt.
– Ett annat system är självgående, platta “lådrobotar” som lastas för hand och själva kör till rätt lämningsstation, i stället för att plockaren flyttar den med en truck. Robotarna förflyttar paketen och rör sig i en organiserad trafikmiljö, utan att krocka och levererar paketet till rätt station eller puttar ner det i rätt hål.
I Kina används robotar som sorterar paket genom att scanna en kod och identifiera destinationen. Robotar kan också köra hela vägen hem till kund i en liten minibil.
– I framtidens plocksystem finns t o m långtradare och tågvagnarna inne i lagerlokalen och varorna packas automatisk, direkt till rätt chaufför.

Realistiskt med drönarleveranser
– Möjlighet kommer också att finnas att ge snabbare leverans till de som betalat mer och att lagra “budgetpaket”. Det blir möjligt att sortera och sekvensställa i ett steg upp till 500 000 paket/timme och transportera bara i fulla bilar.
– Leverans kan ske när och var kunden vill och vill betala för.
Utvecklingen av ny teknologi går snabbt. Bara för några år sedan var drönare som levererade paket mest ett skämt, men i Sverker Lindbos värld är det en realistisk vision.
– Vi kommer att få se nya trender inom pakethantering. Tänk att man har 20 mil till byggvaruhandeln från ett bygge och behöver en viss expanderbult, Då kan en liten drönare leverera den. Än så länge är det för dyrt.

Fakta Ocado
Ocado omsätter 18 miljarder SEK och gör 375 000 leveranser per vecka. I lagret finns 100 000 varor i sortimentet, både färska och kylda, och 800 000 större lådor som kan rymma upp till 50 olika varor för varje kunds beställning och som placeras på 4000 vagnar. Totalt packas 120 000 orderrader per timme, en extremt hög volym. Plocktakten är imponerande 600-800 orderrader per timme och plockare.
Av Lena Sonne

Ur Intelligent Logistik nr 4 2017